2015. június 7., vasárnap

Ha korán kelsz, álmos leszel



Vagy valami ilyesmit mond a kódex... De. Megérte korán ébredni, ugyanis Tata volt az úti cél, ahol is az úgynevezett ócska-piacra látogattam el. Gondolván találok valami ínyencséget műszaki dolgokban vagy netán régi objektívet, stb. Találtam is. Egy kávézót, ahol ittam egy pohár feketét, mert képtelen voltam észhez térni.

Viszont ha már erre járt az embör fia, nem lehetett kihagyni a Turul Emlékművet. Eszméletlen. Érdemes ellátogatni ide. Pár mondatot csak Európa egyik legnagyobb madárszobráról.
A csonka gúla talapzaton áll a nagyméretű, kiterjesztett szárnyú, nyitott csőrű bronzból készült madár. Szárnyának fesztávolsága 15 méter körüli lehet. Karmai közt kardot tart, fején stilizált, aranyozott, magyar szent korona. Készítője Donáth Gyula.
Még azt azért megemlítem, hogy az ”értelmesebb” egyedek vagy képződmények(?) - nem is tudom minek hívjam őket - idióta barbár módon a talapzatot össze firkálták különböző színnel és felirattal. Köztük, ami nálam leolvasztotta a biztosítékot: ”It votlam Pety” . Idéztem mindezt szó szerint. Lehet ehhez mit hozzáfűzni? Ugye, hogy nem.
De innen üzenem annak a ”Pety”-nek: Bár ne jártál volna arra!

Ámde, legyen elég a dumából, mutatom miképpen fest Madarunk:
1/500s; f14; 35mm; ISO 400
Kattints a nagyobb mérethez
1/1000s; f7,1; 36mm; ISO 400
Kattints a nagyobb mérethez
1/1250s; f9; 32mm; ISO 400
Kattints a nagyobb mérethez
Az emlékmű előtti, kitaposott - mert kizárt, hogy direktbe olyanra tervezték volna, amilyen - részen, ha szembe akarsz állni a madárral, nos, jobb ha valóban a lábad elé nézel. Fényes, csúszós mészkövek állnak ki a földből. Ha pedig hátat fordítasz a szárnyasnak, túlságosan ne menj előre. Kb térdmagasságban van egy lánc, ami azt a célt szolgálja, hogy ne igazán vedd észre, de azért mégis átessél rajta. Veszélyes. Legalábbis szerintem. Erre azért jobb lenne nagyobb figyelmet fordítani, meg úgy az egész emlékműre, mert a maga pompájában tényleg eszméletlen látvány...
Tehát, háttal vagy az emlékműnek, előtted pedig ez a látvány:
1/1250s; f8; 28mm; ISO 400
Kattints a nagyobb mérethez
Némi zoom-ot használva remekül lehetett kacsingatni a tájon
1/1250s; f8; 105mm; ISO 800
Kattints a nagyobb mérethez
1/1250s; f8; 105mm; ISO 800
Kattints a nagyobb mérethez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése